【学术讲座】英国Nottingham大学Choi教授讲座通知

发布时间:2019年12月13日 来源:机电学院 点击数:

报告题目:Virtual plasma actuators for flow control and drag reduction

报 告 人:Prof. Kwing-So Choi

特邀嘉宾:吴云教授、孟宣市教授

讲座时间:2019年12月17日(星期二)上午09:30-12:00

讲座地点:航空楼B座4楼B412机电学院会议室

邀 请 人:何洋教授

承办学院:机电学院

联 系 人:姚佳豪

报告简介:

Dielectric-barrier-discharge (DBD) plasma actuators are all-electric devices with no moving parts. They are made of a simple construction, consisting only of a pair of electrodes sandwiching a dielectric sheet. When AC voltage is applied, air surrounding the upper electrode is ionized, which is attracted towards the charged dielectric surface to form a wall jet. Control of flow over land and air vehicles as well as rotational machinery can be carried out using this jet flow on demand. Here we review recent developments in plasma virtual actuators for flow control that can replace conventional actuators for better aerodynamic performance.

报告人简介:

Prof. Choi是英国诺丁汉大学工程学院流体力学系教授,从事湍流机理和流动控制的实验研究。他在小肋结构以及柔顺涂层减阻等被动减阻装置研究、主动流动控制器件如EMFC, MEMS和DBD等离子体等领域开展了大量研究工作。他是欧洲流动湍流和燃烧研究协会(ERCOFTAC)减阻和流动控制特别小组(SIG)的召集人,也是英国流体网络(UKFN)湍流表面摩擦减阻特别小组的共同领导人。

特邀嘉宾简介:

吴云,西安交通大学机械工程学院航空发动机研究所所长,教授、博导。获全国优秀博士学位论文、国家自然科学基金优秀青年基金、中国航空学会青年科技奖、吴仲华优秀青年学者奖、“航空强国中国心”突出贡献一等奖、兴洲奖,陕西省青年科技新星。发表SCI收录论文75篇,其中特邀综述3篇;参编Encyclopedia of Plasma Technology等3本国外著作、1本国内著作。

孟宣市,西北工业大学航空学院教授,航空学院实验教学中心主任。主要研究方向包括分离涡的稳定性研究、等离子体流动控制、结冰及其控制等。先后主持国家自然基金、航空基金、教育部博士点基金、中国博士后基金、总装备部重点实验室基金等项目。在Physics of Fluids,AIAA Journal,Experiments in Fluids,Aerospace Science and Technology,航空学报,空气动力学学报等发表论文80余篇。